Boka hus i Norge

Funderar du på en semester i vårt granland då skall du prova att boka hus i Norge. I Norge finns det många Hytter, hus, stugor som hyrs ut i med underbar utsikt över fjordar, fjäll, stad och landskap. I Norge finns många stugor med klassisk stugstandard men det finns också många alternativ med mer eller mindra lyxigt utförande. Har du ett mindre resesällskap finns det alltid hytter tillgängliga som är perfekta om du vill boka hus i Norge. Det finns även gott om möjligheter att välja ett lyxigt boende om när du skall boka hus i Norge.

På Internet hittar du många som annonserar ut sina hus men det innebär att du måste skicka mejl till varje husägare och vänta på svar. Vi rekommenderar därför att du använder en modern bokningssite där du direkt kan söka efter boende, du kan se om det är tillgängligt, du kan se priset och du kan boka direkt. När du väljer att boka hus i Norge från en bokningssite så får du automatsikt en bokningsbekräftelse skickad till dig inom några minuter, så mycket bättre än att vänta på mejl från en husägare.

I denna artikel har vi valt att presentera några olika resmål i Norge. När du vill boka hus i Norge finns det intressanta utflyktsmål i söder till norr och vi skall nämna några av dem här.

Resmål
Norge har flera platser som är upptagna på Unescos världsarvslista.

Bryggen i Bergen
Bryggen i bergen byggdes under medeltiden och är en del av hansaväldet då hamnen var en hamn med stor betydelse som handelsplats. 1979 blev platsen inskriven i Unescos världsarvslista. När du skall boka hus i Norge är Bergen en utmärkt plats att resa till. Passa då på att besöka dessa 13 hansa hus. Detta är en av de populäraste turistattraktionerna i Norge

Urnes stavkyrka
Urnes stavkyrka är en kyrka som byggdes under 1130-1150 talet och är belägen på gården Ornes som ligger i Sogn och Fjordane fylke, vid Lustrafjorden. Kyrkan har en blandning mellan djurornament från den period då vikingarna härskade och den kristna bildkonsten och arkitekturen. Det finns bevis som hittats efter arkeologiska utgrävningar att det stått en äldre kyrka på samma plats. Detta är en härlig plats med där de historiska vingslagen känns. Stavkyrkan skrevs in på Unescos världsarvslista 1979. Det finns en spännande legend som beskriver vad som hände i perioden mellan asatro och kristendom. På den tiden bodde det två jättar, en och var på respektive sida om Lusterfjorden. Du kan boka hus i Norge och i närheten av Urnes stavkyrka. Jättarna var båda kristna och vill överglänsa varandra genom att bygga en kyrka var. När den ena jätten såg att Urnes kyrkan såg finare ut än sin egen så slängde han en rejäl sten över fjorden mot kyrkan. Stenen missade och jätte vid Urnes kastade tillbaka en annan sten som krossade kyrkan på andra sidan fjorden. Än i dag finns de båda stenarna kvar att beskåda.

Röros
I Röros har man brutit koppar från mitten av 1600-talet fram till 1970-talet. Orten var viktig under det Nordiska kriget då kopparn var väsentlig för krigsmakten. Svenskarna brände hela staden under 1678-79 men staden återuppbyggdes igen i samma stil med låga hus och trånga gator. För Norrmännen bar det sig inte bättre att Svenskarna plundrade byn 1718 och snodde 16 skeppspund (1 skeppspund = 170 kg) koppar. Trots Svenskarnas härjningar går det bra att boka hus i Norge och det finns många bra alternativ i Röros. Bergsstaden Röros skrevs in på Unescos världsarvslista 1980. Röros är en mysig liten by som är väl värd ett besök.

Hällristningarna i Alta
Hällristningarna i Alta ingår i en av Nordeuropas mest omfattande område för hällristningar. Hällristningarna upptäcktes så sent som 1973 och än så länge har man hittat och kartlagt mer än 6000 ristningar och målningar i området. Det är spännande att tänka sig att våra förfäder ristat i berget för att kanske beskriva ett omvälvande skede eller något annat som man ansåg viktigt att dokumentera. Det finns möjlighet att boka hus i Norge, inte långt från hällristningarna. Ett bra sätt att komma nära utflyktsmålet. Hällristningarna blev inskrivna på Unescos världsarvslista 1985

Vegaöarna i Nordland
Vegaöarna är en ögrupp som ligger väster om Norge, nära polcirkeln. Det är egentligen en stor ögrupp med nära 6000 holmar, kubbar, skär och öar. Fågelrikedomen är stor men de främsta fåglarna är ejdern som är en guldgruva för öborna som kan leva på att ”skörda” ejderdun till jackor, kuddar, sovsäckar mm. Att åka runt i denna ögrupp är som att vara utforskare, här finns allt från små obebodda holmar till öar med små mysiga fiskebyar. Du kan boka hus i Norge och på Vegaöarna. Då är du mitt ute i denna vackra skärgård. Vad man vet har här funnits fiskare och lantbrukare i minst 1500 år. Vegaöarna skrevs in på Unescos världsarvslista 2004.

Struves meridianbue
För den som är intresserad av vetenskap och forskning kanske Struves meridianbåge kan vara något. Meridianbågen ingår i en serie av motsvarande gradmätningsstationer för att mäta jordens rundning. Mätstationerna sträcker sig från Norge till Svarta havet och går igenom 10 länder. Vill du följa hela sträckningen så är det bra att utgå från Norge. Alltså bara att boka hus i Norge och ta på dig vandrarkängorna, Svarta havet nästa! Den byggdes mellan år 1816-1855. Struves meridianbågen skrevs in på Unesco världsarvslista 2005

Geirangerfjorden,
Geirangerfjorden är en vacker fjord i Romsdal fylke, den är en del av Storfjorden. Naturen är bedårande och storslagen. Här kan du uppleva en miljö som inte finns att återfinna på andra platser än i vårt grannland Norge. Fjorden är en av Norges populäraste platser att åka till som turist. Längst in i fjorden ligger det lilla samhället Geiranger. 2005 skrevs fjorden och dess närliggande områden in i Unescos världsarvslista. Här hittar du även två kända vattenfall, de är kända i Norge som De sju systrarna och Friaren. De ligger på respektive sida om fjorden och enligt sägnen så botar Friaren, De sju systrarna på andra sidan fjorden. Här är så fint att man nästan svimmar. Tänk dig att boka hus i Norge med utsikt över fjorden och vattenfallen, en obetalbar känsla.

Boka hus i Norge och gör en aktiv cykelsemester med fiske.
Det finns stora möjligheter att cykla i Norge. Du kan lämpligen boka hus i Norge längs cykelvägarna och därmed lägga upp en bra rutt. Det bästa är att om du väljer att boka hus i Norge kommer du närmare naturen och kan göra dagsutflykter med vandring, cykling och fiske.

Det finns gott om alternativ när det gäller cykelvägar, allt för den krävande med stålkondition till den som hellre vill njuta av naturen sittande på cykeln. Norge varierar mer än man kan tro och du kan välja att cykla i djupa skogar, bergsplatåer, vid fjordar och hav. Sommaren i Norge och framför allt norra Norge ger många härliga ljus dagar och kvällar för långa turer på cykeln eller för fiske.

Fiske
I Norge finns den perfekta fiskesemestern med vatten som har fullt med fisk. Dessutom är naturen underbart vacker och luften ren och klar. Vill du ha med en lokal guide finns det möjlighet att hyra en på plats. I Norge är det perfekt att fiska lax, torsk, gädda, öring, hälleflundra m.fl. Här finns ett otal fjordar, sjöar, forsar att fiska i. Norges kust är hela 83 000 km lång så det finns god potential att hitta ett bra fiskeställe. Jag kan tänka mig att boka hus i Norge med en veranda nära ett vattendrag, att mer eller mindre bara kunna slänga ut flötet och njuta av livet.

Att boka hus i Norge
Använd en bokningsstie för att boka hus i Norge. Det finns gott om annonsplatser men vi rekommenderar att du använder en bokningssite eftersom du direkt kan se om huset, stugan eller lägenheten är tillgänglig. Du kan därefter se priset och boka direkt, det är snabbare, säkrare och enklare än en annonssite där du måste mejla eller ringa husägaren. Att boka hus i Norge är ett bra sätt att komma landsbygden och dess befolkning nära.